In aceasta pagina va prezentam cateva din intrumentele care le folosim in mod curent la observatiile noastre sau care au fost construite de noi. La fel ca majoritatea amatorilor, am inceput si noi cu constructia celei mai simple lunete - luneta cu lentile de ochelari. Treptat, odata cu acumularea experientei, am trecut la constructia de instrumente cu diametre tot mai mari, ajungand in prezent sa detinem un telescop cu oglinda parabolica de 380 mm F4.7. Desi nu avem pretentia sa ne numim un grup experimentat in constructia de oglinzi si instrumente astronomice, avem la activ mai mult de 10 oglinzi cu diametre pornind de la 10 cm pana la 38 cm. O serie de oglinzi construite de noi, nu au vazut insa "lumina stelelor" din cauza unor dificultati legate de procesul de argintare, a materialelor de constructie sau a "accidentelor" din timpul crearii acestora.


Prima luneta "adevarata" prin care am observat imagini care ne-au marcat:
benzile de pe planeta Jupiter, inelele planetei Saturn, steaua dubla din Carul Mare, craterele de pe Luna la grosisment de peste 100X, Galaxia M31 din Andromeda, si multe alte obiecte deepsky.

Date tehnice: obiectiv acromat 50 mm, distanta focala 630 mm, focuser 1.25", oglinda plana la 45 grade, cautator 2x20, trepied aluminiu reglabil in inaltime.

In prezent luneta mai este folosita doar ocazional, fiind inlocuita de instrumente mai performante


Primul telescop care a vazut lumina in toamna anului 1998. Desi oglinda nu avea o calitate exceptionala fiind prima construita, a fost un instrument de nadejde care "ne-a satisfacut" pofta de observatii. A fost unul din vedetele eclipsei de Soare din 11 august 1999.

Date tehnice: oglinda sferica 100mm, strat reflector de aluminiu, distanta focala 1100 mm (F10), montura Dobson, tub PVC 120mm pentru instalatii sanitare. Foarte usor de transportat si instalat.

Telescopul a fost donat in anul 2000 unui astronom amator.

 


A 4-a oglinda construita (dupa o oglinda de 120mm si 3 de 100mm) a fost una sferica de 150mm diametru. Un telescop cu pretentii, prin care am observat diviziunea Cassini, detalii in benzile planetei Jupiter, relieful lunar cu o claritate exceptionala. A fost si primul telescop prin care ne-am initiat in fotografia digitala cu ajutorul unei camere web alb-negru Connectix cu rezultate destul de bune.
Ulterior, designul telescopului a fost modificat pentru a permite folosirea acestuia impreuna cu o platforma ecuatoriala.

Date tehnice: oglinda sferica 150 mm acoperita cu aluminiu, distanta focala 1550 mm (F10), montura Dobson truss cu bare metalice si structura din PAL (motiv pentru care avea o greutate destul de mare).

In prezent telescopul nu mai este folosit la observatii oglinda fiind donata.


Prima oglinda parabolica a fost realizata in anul 2004. La un raport F6, constituie obiectivul unui telescop cu o structura foarte simpla, usor de transportat si instalat. Modelul de telescop a fost inspirat din constructiile a doi astronomi amatori: Sorin Hotea - Sighetul Marmatiei si Emil Neata - Craiova. Telescopul a fost folosit pentru observarea diferitelor evenimente: tranzitul planetei Venus, eclipse de Soare si Luna, observatii cu publicul.

Date tehnice: oglinda parabolica 150mm F6, strat reflector aluminiu, montura Dobson din cherestea, tub din doua bucati PVC de 20cm, unite cu scanduri.

In anul 2008, telescopul a fost donat unui astronom amator din Tg.Mures.


"Arsenalul" de instrumente al d-lui Nemes Gyozo. Constructor experimentat, d-l Nemes Gyozo detine numeroase instrumente, de la lunete cu obiective de 50-100 mm pana la telescoape cu diametre cuprinse intre 100 si 200 mm. In prezent d-l Nemes lucreaza la o masina de slefuit oglinzi parabolice, de conceptie proprie.
In imaginea alturata 3 din instrumentele de baza ale dansului:
Telescop reflector Newton, obiectiv 100 mm, distanta focala 1000 mm.
Luneta obiectiv 80 mm, distanta focala 800
Telescop reflector Newton, obiectiv 200 mm, distanta focala 1145mm, oglinda parabolica.

Toate instrumentele sunt functionale si sunt folosite cu succes la diferite evenimente astronomice.


Telescop Newton, oglinda parabolica de 254 mm, distanta focala 1270 mm - constructie terminata in vara anului 2005. Constructia lui a fost facilitata de donatia blankului pentru oglinda principala de 254 mm cu raza de curbura pregenerata la F5 si a altor accesorii de d-l Alin Tolea. Este principalul instrument prin care facem observatii vizuale si fotografice la toate evenimentele astronomice. In vara anului 2006, am construit o platforma ecuatoriala cu sectoare nordice verticale, care permite urmarirea sferei ceresti pentru aproximativ 45 de minute.

Date tehnice: oglinda parabolica 254mm F5, acoperire cu strat de aluminiu protejat cu SIO, montura Dobson din placaj, truss-tube, invelitoare neagra material sintetic.

Un jurnal al constructiei acestui telescop poate fi citit la aceasta adresa.


Telescop Sky Watcher 8 inch F6

Date tehnice: oglinda parabolica 20 cm, distanta focala 1200 mm, focuser 2 inch, cautator 9x50, montura Dobson.
Oculare: SP 25, SP 10

Feiricitul posesor al acestui telescop este Chisiu Laurean. Telescopul ofera imagini deosebit de clare atat la planete cat si la obiectele DSO.

 


Luneta apocromata Individual ED 70 - ED APO Teleskop service Germania

Date tehnice: lentile ED 70mm, distanta focala 420mm, focuser 2 inch cu reductie

Luneta a fost donata de Astromagazin si este utilizata in special pentru astrofotografie si observatii vizuale a obiectelor de camp larg.

 


Telescop reflector Newton Ultra Compact 380mm F/4.7

Date tehnice: oglinda parabolica 38 cm, distanta focala 1790 mm, focuser 2 inch, cautator 9x50, montura Dobson Ultra Compact cu 6 tevi de aluminiu (model inspirat de telescopul ultracompact produs de cei de la Obsession Telescope).
Jurnalul de constructie al telescopului poate fi citit aici.

Telescopul este inca in teste insa ne-a schimbat deja perspectiva asupra Universului....

 


Platforma ecuatoriala cu sectoare nordice verticale (VNS)

Permite telescoapelor cu design Dobson sa urmareasca sfera cereasca pentru un timp de aproximativ 45 de minute. Este foarte utila atat pentru observatii vizuale cat si pentru astrofotografie. In ianuarie 2008, platforma a fost dotata cu mecanism de corectare pe declinatie devenind astfel o platforma dual axis, foarte utila pentru expuneri de lunga durata.

Pentru mai multe detalii click aici.


Alte echipamente:

Binocluri: Celestron 10x50, Celestron 15x70, Exakta 12x50.

Aparate/camere foto: Canon 30D, Canon 350D, Canon PS A530, Canon PS A75, Panasonic DMC-LS3, camera web CCD Connectix,

obiective foto: Canon 18-55mm, Canon 50mm F/1.8, Tamron 70-300mm, Canon 75-300mm.

Alte accesorii: oculare Nagler, Plossl si SuperPlossl, adaptor foto pentru fotografie afocala, dispozitive de colimare Chesyre si cu laser, dispozitiv antiaburire, filtru solar Baader.