Montura telescop Dobson

Un telescop se compune din partea optica si partea mecanica. Partea optica la un telescop Newton este formata din oglinda principala, oglinda secundara care are rolul de a devia razele reflectate de oglinda principala la 45 de grade (in focuser) si ocularul, cu ajutorul caruia sa mareste imaginea reflectata de cele 2 oglinzi. Partea mecanica cuprinde tubul optic care adposteste sistemul optic si montura telescopului care la randul ei poate fi montura azimutala (telescopul poate fi miscat sus-jos, stanga-dreapta) si montura ecuatoriala (telescopul poate fi miscat in ascensie si declinatie). Montura ecuatoriala motorizata este foarte utila astrofotografilor deoarece permite urmarirea miscarii diurne a astrilor, in timp ce montura azimutala (orizontala) este utila observatorilor vizuali. Pentru a veni in sprijinul celor care sunt in posesia unei oglinzi de telescop, fie cumparata fie construita de ei, sau pentru a veni in completarea unor idei referitoare la constructia de instrumente, punem la dispozitie planurile de constructie a telescopului nostru de 150 mm F6. Modificand marimile in mod corespunzator, planul de constructie poate fi folosit si pentru alte dimensiuni de oglinzi. Pentru constructia unui telescop aveti nevoie insa de optica. In sectiunea articole am prezentat un mic ghid de realizare a unei oglinzi sferice cu diametrul de 100 mm la care se poate aplica cele spuse mai jos. Un telescop Newton mai are insa si o a doua oglinda, mai mica, plana, situata in partea superioara a tubului telescopului care are rolul de a reflecta razele de lumina la 45 de grade spre focuser. Nu am amintit nimic despre aceasta oglinda plana deoarece realizarea ei necesita timp si rabdare, iar controlul optic este mai dificil. In schimb aceasta se poate achizitiona la preturi accesibile la magazinele online prezentate in sectiunea link. Inainte de a cumpara oglinda, specificati vanzatorului diametrul oglinzii principale si distanta focala a acesteia, pentru a va recomanda diametrul optim al secundarei. Montura propusa si realizata de noi este prezentata mai jos si se compune din 2 parti – tubul (care adaposteste partea optica a telescopului) si suportul telescopului.

Principalele materiale necesare pentru constructia telescopului sunt:

a) teava PVC diametru 200 mm si lungimea 360 mm;
b) scanduri (2 buc.) suficient de rigide cu lungimea egala cu distanta focala a oglinzii principale + 5cm (rezerva);
c) tub PVC diametru minim 30 mm (pentru focuser) lungimea 50 mm;
d) tub PVC diametru aprox. 40 mm, lungimea 50 mm;
e) tabla maxim 1 mm grosime, 100x100 mm;
f) lemn cu sectiune rotunda diametru de la 20 la 40mm;
g) placaj 150x150 mm grosimea 8 mm;
h) scanduri 120x500 mm (3 buc);
i) doua discuri de PAL cu diametrul de minim 300 mm;
j) suruburi (3x30, 3x15, 4x30, 4x50), holzsuruburi (3x15, 3x30, 3x40, 4x50 sau dimensiuni apropiate de acestea);
k) autocolant alb sau transparent (500x700 mm);
l) autocolant negru (500x700 mm);
m) vopsea alba, diluant;
n) vopsea negru mat;
o) unelte: surubelnita, fierastrau, masina de gaurit, pensula, ruleta sau metru de tamplarie, pentru cei mai pretentiosi subler;
p) doua placi de pick-up.

Telescopul se va construi pe etape astfel:
1. Realizarea tubului telescopului;
2. Realizarea bariletului oglinzii principale;
3. Realizarea bariletului oglinzii secundare;
4. Asamblarea telescopului.

1. Realizarea tubului telescopului

Constructia o vom incepe cu realizarea tubului telescopului. Acesta este compus din doua tevi de PVC cu diametrul exterior de 200 mm (perete gros de 5 mm) folosite pentru canalizatie la instalatiile sanitare. La aceasta dimensiune tevile PVC sunt mai greu de procurat, si se vand doar la lungimi mari, insa daca reusiti sa faceti rost de una cu lungimea de 360 mm atunci totul este OK. Din aceasta teava se vor taia doua bucati cu lungimea de 150 mm respectiv 200 mm. Teava cu lungimea mai mare (pe care o vom denumi in continuare tub inferior) se foloseste pentru adapostirea oglinzii principale, iar cea mai mica (tub superior) pentru oglinda secundara si tubul port ocular. Vom avea grija sa taiem cat mai perfect cele doua tevi si sa slefuim cu smirghel fin capetele. In tubul superior se va taia o gaura cu diametrul interior egal cu diametrul exterior al tubului port-ocular. In cazul nostru aceasta a fost de 35 mm. Gaura va fi facuta la egala distanta de cele doua capete ale tubului superior (7,5mm). Trebuie sa precizam ca focuserul este foarte simplu, realizat dintr-un tub PVC cu diametrul exterior de 35 mm si lungimea de 50 mm. Reglarea imaginii se face prin culisarea ocularului. Tubul port ocular se va fixa in gaura astfel realizata cu poxipol, super glue, etc. Tubul port ocular trebuie sa fie perpendicular pe tubul superior, de aceea este indicat folosirea unui echer. Mai jos este data schema cu marimile in milimetri pentru realizarea tubului care adaposteste oglinda secundara si focuserul. Tubului oglinzii principale nu i se aduce nici o modificare ci se lasa la lungimea de 200 mm.

2. Realizarea bariletului oglinzii principale

Bariletul oglinzii principale se realizeaza din placaj de minim 8 mm grosime. Acesta se va prinde de tub prin intermediul unei piese in forma de T (vezi si imaginea). Va trebui sa faceti doua piese. Una (cu forma mai speciala) din placaj de 8 mm cu diametrul egal cu cel al oglinzii + 2 sau 3 cm iar cealalata din 2 scanduri cu lungimea egala cu diametrul exterior al tubului care se vor monta in forma de T. Click pe poze pentru o rezolutie mai mare

Reglajul oglinzii principale se realizeaza cu ajutorul a 3 suruburi situate la 120 de grade. Oglinda se sprijina in barilet pe 3 dopuri de pluta sau cauciuc cu inaltimea de maxim 1 cm si diametrul 1-2 cm. Suruburile pentru fixarea oglinzii in barilet vor fi "imbracate" cu dopuri de pluta sau cauciuc insa se va avea grija sa nu stranga oglinda ci sa-i permita o miscare de cca. 0.5 mm. Bariletul se fixeaza de tub prin intermediul piesei T cu 3 holzsuruburi.

3. Realizarea bariletului oglinzii secundare

In continuare trebuie sa realizam bariletul oglinzii secundare. Noi am folosit o oglinda secundara cu axa mica de aprox. 32 mm. Pentru barilet va propunem un model usor de realizat care insa este de foarte mare precizie, deoarece permite cu ajutorul a 3 suruburi miscarea in mai multe planuri a oglinzii. Pentru constructia bariletului oglinzii secundare vom avea nevoie de urmatoarele piese componente:

1. Surub 4x50 mm cu pas normal - 1 buc.
2. Saiba M4 cu diametru exterior cat mai mare (minim 10 mm)- 1 buc
3. Piulita pentru surub M4 - 1 buc.
4. Arc de compresie care sa intre usor pe surub M4 - 1 buc.
5. Piesa pentru sustinerea secundarei - 1 buc.
6. Saiba din tabla cu diametrul exterior de 28 mm - 1 buc.
7. Lame din tabla de aluminiu pentru prinderea bariletului de peretii tubului telescopului - 3 buc.
8. Holzsurub pentru prinderea lamelor de fixare de piesa reglaj - 3 buc.
9. Piesa reglaj barilet secundara - 1 buc.
10. Surub 3x30 mm cu pas normal pentru fixarea secundarei - 3 buc.
Principalele piese ale bariletului secundarei.

Surubul 1 este folosit pentru fixarea piesei 9 (reglaj barilet secundara) de piesa 5 (piesa sustinere secundara) prin intermediul piulitei 3, saibei 2 si a arcului de compresie 4. Este un surub 4x50 mm cu pas normal si cap inecat avand filetata 2/3 din lungime. Arcul de compresie este folosit pentru reglaj, are un diametru interior suficient de mare pentru a culisa usor pe surubul 1 si suficient de rigid (forta de compresie sa fie putin mai mare ca cea a arcurilor pentru pixuri). Piesa 5 se construieste cel mai usor din tulpina de brad de 30 mm diametru. Mai jos este data pas cu pas, realizarea acesteia (desenele sunt prezentate in sectiune longitudinala):

Pasul 1.
Pasul 2.
Pasul 3.
Pasul 4.
Pasul 5.

Pasul 1-Taiati un “cilindru” din lemn cu dimensiunile 30x40mm. Pasul 2-Gauriti centrul cilindrului cu ajutorul unui burghiu de 4mm. Pasul 3-Largiti gaura cu ajutorul unui burghiu de 10 mm pe o distanta de 30 mm. Pasul 4-Largiti putin cu ajutorul unei pile fine partea inferioara a gaurii de 4 mm astfel incat sa obtineti un trunchi de cilindru cu baza de 6 mm. Pasul 5-Ultimul pas este taierea la 45 de grade a piesei. Daca se introduce surubul 1 in gaura, acesta trebuie sa poata fi miscat in orice parte dupa un unghi de aprox. 4 grade.

Pasul 1.
Pasul 2.
Pasul 3.
Pasul 4.
Pasul 5.

Pasul 1. Taiati un “cilindru” din lemn cu dimensiunile 20x28mm. Pasul 2. Efectuati o gaura centrala cu diametrul egal cu cel al surubului 1. (4 mm). Pasul 3. Realizati 3 gauri cu diametrul de 2,5 mm situate la 120 de grade una de alta si 10 mm de gaura centrala. Aici vom face filet de 3 cu ajutorul unui tarod. Pasul 4. Indepartati prin pilire sau cu ajutorul smirghelului zonele gri. Acest lucru este necesar pentru a asigura zona de prindere a lamelor laterale. Pasul 5. In final piesa vazuta de sus va arata ca in desen.

Asambalarea se face in felul urmator (vezi si imaginea de mai jos): se introduce surubul 1 in piesa 5, se adauga saiba de tabla cu diametrul de 28 mm, se insurubeaza cele 3 suruburi de 3 mm in piesa 9, se introduce in surubul 1, se adauga arcul saiba si piulita.

Lamele laterale se pot construi din platbanda cu latimea de 20 mm sau se pot taia usor din tabla de aluminiu cu grosimea de cel mult 1 mm. Lungimea acestora se poate lua egala cu raza tubului + 10 mm. Surplusul de 10 mm este folosit pentru prinderea lamelor de piesa 9 (reglaj barilet secundara) cu ajutorul unor holzsuruburi de maxim 15 mm (eventual va trebui sa piliti putin varful pentru a obtine o lungime de 13-14 mm). Cei cativa milimetri ramasi vor fi folositi pentru a prinde bariletul de tub cu ajutorul unor suruburi de 3 mm grosime si lungime 1-1,5 cm (eventual surplusul se va taia). Oglinda secundara se lipeste de suport prin 3 picaturi de silicon situate la 120 grade. Acest lucru este necesar pentru a evita deformarea oglinzii la dilatarea sau contractarea oglinzii secundare.

4. Asamblarea telescopului

Dupa ce ati realizat bariletele celor doua oglinzi si le-ati fixat in cele doua tuburi va trebui sa determinati lungimea celor doua scanduri laterale. Pentru acest lucru vom utiliza o masa pe care vom aseza cele doua tuburi, si vom alege un obiect situat la circa 2 km departare. Vom incerca sa-l aducem in campul ocularului si vom modifica distanta dintre cele doua tuburi pana vom obtine imaginea clara a obiectului in ocular. Folositi ocularul cu focala cea mai lunga de care dispuneti. Masuram acum distanta dintre capetele celor doua tuburi. Aceasta va fi si lungimea scandurilor laterale. Dupa ce taiem scandurile la dimensiunile masurate le fixam de tuburi cu suruburi. Vom determina centru de greutate al tubului si vom fixa in acest centru doua tevi de PVC cu diametrul de 4 cm si lungimea de 2,5 cm. Fixarea se poate face daca gasim doua bucatele de lemn de forma cilindrica care sa intre fortat in cele doua tevi. Cu aceasta constructia tubului telescopului se incheie. Va trebui sa mai construiti suportul, care se poate realiza din scanduri de 12 cm latime. E bine totusi sa folositi scanduri suficient de groase pentru a reduce cat mai mult vibratiile. Puteti sa realizati un suport asemanator cu al nostru sau sa construiti unul mai performant. Placile de pick'up se folosesc pentru miscarea suportului in plan vertical. Cel mai bine e sa folositi teflon impreuna cu un laminat. Pentru protejarea opticii (mai ales a principalei) trebuie sa construiti capace. Noi am folosit carton de hartie pe care l-am acoperit cu autocolant. Ultima operatie este de decorare (vopsire) a telescopului si suportului acestuia. Puteti folosi ca alternativa, acoperirea cu autocolant alb sau orice alta nuanta va convine cel mai mult. Nu va mai ramane decat sa asteptati prima seara senina sa va testati munca.