Masca Hartmann pentru focusare

In fotografia afocala si mai ales cea in focar, reglarea imaginii se face cu o precizie foarte ridicata, pentru a obtine o focusare corecta. In observatiile vizuale aceasta precizie nu este necesara, ochiul compensand aceste erori intr-o oarecare masura. Senzorul electronic al camerelor de fotografiat nu are aceasta capacitate, de aceea nu este loc de greseala. Nu trebuie trecuta cu vederea nici colimarea, care trebuie facuta foarte bine, in caz contrar calitatea imaginii are de suferit. Personal, cand fotografiez, focusez imaginea cu ajutorul ecranului LCD al camarei. Nu de putin ori insa, aceasta metoda s-a dovedit a fi gresita. Datorita rezolutiei mici a ecranului, este practic imposibil sa iti dai seama cand ai atins focusul optim mai ales in cazul obiectelor slabe ca stralucire. Din acest motiv, mi-am construit un dispozitiv simplu pe care vi-l recomand si voua. Este vorba de masca Hartmann, un dispozitiv care in forma sa cea ma simpla are 2 orificii diametral opuse.

Cum functioneaza? Masca Hartmann se aseaza de regula in fata obiectivului lunetei sau la capatul superior al tubului telescopului. In momentul in care focusam o stea, daca nu ne aflam in focar, imaginea va fi dubla deci vom vedea 2 imagini ale stelei la o distanta oarecare una fata de cealalata. Distanta dintre cele 2 imagini ale stelei se va micsora sau se va mari, in functie de cum ne apropiem sau ne departam de focar. In momentul in care ne aflam in focar, cele 2 imagini converg intr-una singura. In aceasta situatie ne aflam in focus optim, asa ca se indeparteaza masca de pe tubul optic si se poate trece la fotografie. In general, cand focalizez, expun de regula un timp suficient cat sa obtin imaginea stelei, insa aceasta sa aiba dimensiuni cat mai mici (sa nu fie supraexpusa). In modul vizualizare al camerei, studiez imaginea obtinuta, prin marirea acesteia. In general e necesar sa revin la focusare pana obtin rezultatul dorit, dupa care trec la serii succesive de imagini. Mai jos sunt prezentate aspectele ce sunt vizibile in ocular folosind masca Hartman si o stea stralucitoare.


figura 1

figura 2

figura 3

figura 4

In figura 1 sistemul este defocusat (se vad 2 imagini ale stelei) si trebuie sa reglam focuserul prin deplasarea inainte sau inapoi a ocularului in asa fel incat distanta dintre stele sa se micsoreze. Figura 2 prezinta aspectul unei focusari aproape perfecte, insa nu suficiente pentru astrofotografie. De abia in figura 3 imaginea este perfect focusata. In aceasta situatie, se indeparteaza masca Hartmann si se trece la astrofotografie. Daca utilizati un spider cu 4 brate veti vedea 4 raze ca cele din imagine cu conditia ca steaua sa fie suficient de stralucitoare.

Cum se construieste? Masca Hartman poate fi construita din hartie mai groasa sau carton pe care ulterior o puteti vopsi intr-o culoare inchisa, de preferinta negru mat. Fixarea la telescop sau luneta se face cu banda adeziva sau scotch, iar pentru cei mai pretentiosi se poate face sub forma de capac, prin atasarea unui inel de hartie de marginile mastii. Pentru detalii constructive, va invitam sa accesati site-ul http://www.billyard-ink.com/Hartmann.shtml, care va genereaza automat o masca Hartmann compatibila cu instrumentul pe care il folositi pentru astrofotografie.

De curand o noua inovatie a aparut datorita unui astronom amator rus (Pavel Bahtinov), si anume masca Bahtinov, care este mult mai sensibila si ofera un control mai bun al focusarii. Mai multe detalii puteti citi pe http://astrojargon.net/MaskGen.aspx (engleza). Tot acolo gasiti si un programel care va va genera un template functie de cateva date pe care trebuie sa le introduceti.