Observatii astronomice

04.02.2010 - 17h00m - 19h00m UT - Planeta Marte in preajma opozitiei.

Profitand de cerul senin de afara si ignorand frigul de -10C am iesit in sfarsit in seara asta ca sa il observ pe Marte. Desi initial eram oarecum indecis in privinta calitatii seeingului am zis totusi sa-i dau o sansa. Dupa cateva telefoane de popularizare a actiunii, am iesit pentru aprox. 2 ore impreuna cu cativa prieteni intr-un mic parc din zona in care locuiesc. Pentru observatii am folosit telescopul de 38cm F/4.7 in combinatie cu 2 oculare Nagler de 7mm si 4,8mm care mi-au oferit grosismente de 255x respectiv 372x. De data aceasta am avut la mine si un colimator laser folosit in combinatie cu un barlow 2x care mi-a usurat enorm munca de colimare, rezultatul fiind vizibil inca de la inceputul observatiei. Pentru a grabi racirea oglinzii am montat un mic ventilator de calculator alimentat de la un acumulator de 12V 7Ah care il folosesc si pentru circuitul de dezaburire al secundarei si cautatorului. Dupa circa 40 de minute telescopul era functional, furnizandu-ne imagini greu de imaginat. Poate un rol important l-a avut si stabilitatea atmosferica, cert este ca l-am vazut pe Marte ca niciodata, cu detalii cristal la 372x. Printre detaliile cele mai pregnante observate de toti participantii s-au numarat: calota polara, de un alb stralucitor, deasupra acesteia o zona mai intunecata, numita Utopia, Sirtis major de culoare brun verzui, Hellas, discul roscat al planetei, etc.

Simulare cu detaliile vizibile in momentul observatiei 18h40m UT. Imaginea preluata din Cartes du ciel si prelucrata
usor in Irfan View pentru a reda cat mai fidel imaginea observata la ocular

In unele momente imaginea observata in ocular era chiar mai buna decat in simularea prezentata mai sus. Am observat pentru o scurta perioada de timp si nebuloasa din Orion, insa detaliile vizibile nu ne-au impresionat. In schimb trapezul a fost usor rezolvat in 6 stele, desi turbulenta ne facea uneori probleme, constelatia fiind in momentul observatiei deasupra unui horn. In concluzie, nu ignorati colimarea si incercati sa ii acordati o atentie deosebita, mai ales daca doriti sa observati imagini de rezolutie inalta.


09.01.2010 - 15h00m - 20h00m UT - Prima sesiune de observatii din noul an.


Participanti: Chisiu Laurean (st), Florin Marc (dr)

Dupa mai multe luni de asteptare, in care am avut parte doar de cer noros, sambata seara conditiile au fost mai bune pentru observatii. Majoritatea site-urilor meteo prognozau pentru data de 9 ianuarie cer variabil. Dimineata cerul a fost mai mult senin insa dupa orele amiezii orizontul vestic s-a umplut treptat de nori. Decisi totusi sa riscam ne-am pregatit in graba instrumentele si hartile si impreuna cu Laurean, ne-am deplasat spre un loc nou de observatii situat in partea de est la 10km de centrul Tg.Muresului. Locul de observatii, vizitat pe timp de zi in urma cu 2 luni, promitea multe, fiind amplasat intr-o zona inconjurata de dealuri cu padure ce blocau mare parte din poluarea luminoasa a orasului.


Imagine luata din satelit cu zona propusa pentru test

Conditiile meteo proaste din ultima vreme nu ne-au permis testarea lui pe timp de noapte, asa ca acest lucru era un motiv in plus sa iesim la observatii. Partea negativa a locatiei era prezenta in zona a catorva stane pazite de caini care ne-au cam dat batai de cap pe tot parcursul serii.


panorama 180 de grade realizata pe timp de zi inspre est, sud si vest.

Pentru a evita unele suprize, am decis sa plecam cu ziua, pentru a avea timp sa instalam telescopul. Ajunsi la locul cu pricina, ne-am instalat rapid telescopul Galileo 400 (cu oglinda de 38cm F4,7) un trepied si un binoclu Exakta 12x50 si am asteptat "cuminti" lasarea intunerecului. Spun cuminiti, deoarece odata ajunsi in zona, cainii ne-au simtit prezenta si au inceput sa ne dea tarcoale maraind si latrand. Dupa apus, norii au inceput sa se risipeasca lasand impresia ca cerul va deveni senin si curat. Din pacate o pacla usoara si nori tranzitorii au redus destul de mult transparenta. Seara a debutat cu o mica "incalzire" in care ne-am delectat cu M37, M36 si M38, M31 cu satelitii sai vizibili si prin binoclu, M45 si M1 din Taurus. Marea surpriza a serii a fost M42 in care am vazut culori, destul de sterse ce-i drept, in care predominau verdele si albastrul. La 112x, in campul unui Nagler cu focala de 16mm nebuloasa se prezenta in toata splendoarea ei, avand o textura si detalii greu de descris in cuvinte. Si asta in conditiile in care nebuloasa Flame (NGC2024) era la limita vizibilitatii, fiind greu vizibila. Cu filtru vizual CLS, luminozitatea cerului si a stelelor a scazut, lasand si mai multe detalii vizibile in nebuloasa. Dupa ce fiecare am studiat nebuloasa minute bune am continuat cu observarea unor obiecte usoare precum NGC 2392, cunoscuta si sub numele de Eskimo Nebula sau Clown Face. La grosismente peste 100x erau bine vizibile atat nebuloasa cat si steaua centrala. Am continuat apoi cu M81 si M82, mai mult pentru testarea transparentei, care s-a dovedit a fi sub asteptari. Foarte curand au aparut si norii, motiv pentru care am continuat sa observam haotic in sparturile care apareau din cand in cand. Am mai reusit sa-l observam si pe Marte, dar fara detalii pe disc, fiind jos la orizont, M35 cu NGC 2158 si cam atat. Sesiunea de observatii am incheiat-o la putin timp dupa ora 22, din cauza norilor care "au cucerit" treptat tot cerul.