Un obiect deosebit de util celor ce observa vizual este scaunul de observatii. In cazul observatiilor vizuale, amatorul are un randament mai bun daca este odihnit si relaxat. Va propunem asadar constructia unui astfel de scaun, care permite asezarea sezlongului la diferite inaltimi, fiind in acelasi timp usor de transportat. Constructia propusa si realizata de noi poate fi realizata din scanduri sau leaturi 3x5 cm care pot fi gasite la lungimea de 2m. Noi am folosit cherestea uscata 3x5x200 cm. Va recomandam sa folositi pe cat posibil un lemn de esenta tare, daca doriti realizarea unui scaun solid. Scaunul se compune din 2 parti detasabile: cadrul scaunului si sezlongul.
Figura 1 |
Figura 2 |
Cadrul scaunului (Figura 1) este compus din cadrul propriu zis (pe care se sprijina sezlongul) realizat din 2 leaturi 3x5x70 cm si piciorul rabatabil 3x5x33 cm. Pentru a evita o deschidere mai mare de 45 grade am folosit un cablu de blocare a piciorului rabatabil, care se fixeaza de cadru. Sezlongul (Figura 2) este construit din 2 bucati de leat 3x5x35 cm, 2 tevi de aluminiu pentru fixarea acestuia de cadru si sezlongul propriu-zis sub forma de sector de cerc realizat din placaj de 10 mm grosime. Pentru o fixare cat mai solida a sezlongului am fixat cu holzsuruburi bucatele de placaj de 10 mm sub forma de dreptunghi cu dimensiunile 2,5x4 cm. Pentru a evita dezechilibrarea laterala am prevazut in partea de jos a cadrului un leat 3x5x40 fixat perpendicular pe acesta.
In imaginea alaturata va punem la dispozitie planul cu dimensiunile scaunului realizat de noi. Va atragem insa atentia ca daca doriti sa va construiti unul asemanator, trebuie sa tineti cont de telescopul pe care il utilizati pentru observatii, si anume trebuie sa stiti inaltimea minima si maxima a focuserului fata de sol, iar inaltimea scaunului se va determina pentru a va inlesni observarea facila |
Incercati sa realizati toate imbinarile cu suruburi, sau cu holzsuruburi. Va dorim sa aveti cer senin si spor la observatii.