Totul a inceput in urma unui e-mail trimis de Alin Tolea la mijlocul lunii iunie. Tema, scurta si concisa: organizarea unui star party in luna august intr-o locatie cu cer cat mai negru, accesibila cu masina, cazare la cort sau cabana, pentru 20-30 de persoane. Dupa mai multe schimburi de pareri si mesaje locatia a fost aleasa in muntii Apuseni, mai precis la Cabana Vladeasa, situata in apropiere de masivul Vladeasa. Varful Vladeasa de 1836m este cel de-al doilea varf ca inaltime din Muntii Apuseni. Cabana Vladeasa situata la 1460m e principalul punct de pornire spre culmile Vladesei.
Odata locatia stabilita, lucrurile au decurs de la sine. S-a concretizat un grup de discutii pentru planificarea observatiilor precum si date referitoare la conditiile si numarul de participanti. Bineinteles ca vazuta din exterior, organizarea a decurs simplu, insa problemele intampinate le stiu doar organizatorii. Cert este ca totul a decurs bine si toata lumea s-a simtit minunat.
Data aleasa pentru "sarbatoarea stelelor" dupa cum fost denumita ulterior, a fost intervalul de timp 15-21 august, la ea participand un numar de aproximativ 30 de persoane din toata tara si cam tot atatea instrumente. Vestea organizarii acestei tabere a sosit intr-un moment prilenic, noi fiind angajati in cautarea unor manifestari de acest gen. Locatia, la doar 180 de km de Tg.Mures, intalnirea vechilor prieteni, cerul negru promis, si dorinta de a testa telescopul de 38cm ne-a convins rapid sa ne inscriem si sa participam la acest eveniment. Dupa aluminizarea oglinzii telescopului de 38cm facuta pe ultima suta de metri, a venit si ziua mult asteptata. Desi initial ne-am fi dorit sa participam in numar mai mare, am ajuns in final sa participam subsemnatul (Florin Marc), Chisiu Laurean si Sipos Adrian. Colegul nostru Raul ni s-a alaturat pentru o noapte de observatii avand un program foarte incarcat. Incarcati cu saci de dormit, rucsacuri si avand ca instrumente o luneta ED de 70mm si telescopul de 38cm am pornit in dimineata de 15 august spre Cluj Napoca unde urma sa ne alaturam grupului clujean. Dupa un mic popas la Ludus, unde ni s-a alaturat Adrian, am ajuns in Cluj spre amiaza. De aici, alaturi de grupul clujean am pornit spre Bologa, unde ne-am intalnit cu Alin. De aici ne despartea mai putin de 10km pana la cabana. Asa cum era de asteptat, si cum de altfel ni s-a si precizat, drumul de acces pana la cabana era accesibil doar masinilor de teren sau cu garda inalta la sol. Cu toate acestea, ajutati in urma de Alin, si dupa mai multe popasuri necesare pentru racirea motorului supraincalzit, am ajuns la Vladeasa cu putin timp inainte de lasarea intunerecului. Starea vremii nu promitea multe pentru prima seara, asa ca primul lucru pe care l-am facut a fost sa ne repartizam in camere. Starea camerelor era chiar mai buna decat ma asteptam, grupurile sanitare erau dotate cu dusuri cu apa calda si in plus contra unei sume modice aveam acces la 3 mese pe zi.
Vremea a tinut cu noi, in toate cele 5 nopti cerul fiind senin si curat. Daca in timpul zilei Soarele se mai ascundea dupa nori, sau eram invadati de ceata, dupa lasarea serii cerul devenea de cristal. Desi ne era greu sa credem, inca din prima seara, calitatea cerului ne-a impresionat. Cu ochiul liber, Calea lactee se arcuia de la un orizont la celalalt, o multime de obiecte DSO era vizibile cu ochiul liber, iar prin telescop imaginile erau extraordinare. Din pacate seeingul nu a fost asa de bun, iar asta s-a vazut la calitatea observarii suprafetei planetei Jupiter, unde cu greu se distingea altceva inafara de cele 2 benzi ecuatoriale.
Ursa Major la apus - Chisiu Laurean
Cerul incredibil de la Vladeasa ne-a luat prin surprindere, fiecare doream sa observam cat mai mult si de fiecare data reactiile de uimire erau dintre cele mai diverse. Inca din prima seara, am facut cunostinta cu tot felul de obiecte exotice, accesibile doar instrumentelor mari, precum roiuri Palomar, nove, supernove si roiuri de galaxii. Lipsa unui program de observatii sau a unei liste de obiecte a facut ca randamentul observatiilor sa fie mic, iar oboseala acumulata in timpul saptamanii si pe dum ne-a ademenit spre patul cald la putin timp dupa miezul noptii. In timpul zilei, locatia ofera prilej de drumetii, putin indicat daca esti adeptul observatiilor nocturne, insa nu am putut refuza cativa pasi in zonele din apropiere. De altfel o parte din cei prezenti au realizat cu succes cateva trasee mai importante, si au facut cunostinta chiar si cu unele delicatese din zona.
Expunere de la locul de observatii spre sud-est - 300 secunde ISO 3200 Canon 30D - Chisiu Laurean. In fundal se vad brazii
luminati de corpurile de iluminat de la statia meteo si cateva surse de lumina proveninte de la localitatile apropiate
Daca in prima noapte s-a reusit stingerea surselor de lumina mai importante, in celelalte nopti a trebuit sa suportam o sursa suparatoare "de radiatii in spectrul vizibil" provenita de la statia meteo din apropierea cabanei. Cu toate acestea, in toate cele 3 nopti petrecute sub cerul de la Vladeasa am reusit sa observam zeci de obiecte noi, unele chiar dificile si pentru telescopul de 38cm. Ceea ce m-a impresionat cel mai tare, au fost bratele spirale ale galaxiei M51 care s-au vazut bine cu vedere directa, cu toate ca inaltimea deasupra orizontului nu era mai mare de 10-15 grade, dar si unele roiuri de galaxii, observate cu ajutorul unui atlas donat de Alin. Din pacate, asa cum se intampla cu orice lucru care iti face placere, totul se termina prea repede. Per total a fost experienta mai mult decat placuta, pentru care tinem sa le multumim organizatorilor.