Universul

Cu mult timp in urma oamenii puteau sa presupuna doar ca universul este tot ce se afla in jurul lor. Pamantul pe atunci nu parea decat un petec plat de teren iar cerul o cupola care se cobora spre orizont pentru a-l intalni. Planeta noastra era centrul universului iar Soarele si Luna impreuna cu celelalte planete se roteau in jurul acestuia. Dincolo de acestea se credea a fii cerul cu stele. Azi, daca am face o fotografie a cerului de noapte cu expunere lunga am observa ca stelele descriu un cerc pe bolta cereasca, asa ca nu e de mirare ca odata oamenii se considerau in centrul universului.

Azi noi stim ca universul e un loc imens. Universul e tot ce se vede si tot ce exista de la materie pana la energie. Daca pentru unii Pamantul pare un loc vast, pentru altii acesta este doar una din lumile ce orbiteaza Soarele intr-o regiune de aproximativ 11 miliarde de kilometrii, regiune ce noi o numim sistemul solar. Pentru a intelege dimesiunile universului trebuie sa privim sistemul nostru solar ca unul din sutele de miliarde de sisteme aflate doar in galaxia noastra. Cea mai apropiata stea se afla la aproximativ 4.2 ani lumina departare iar cele mai indepartate stele din galaxia noastra la peste 100.000 de ani lumina.

Galaxia noastra face la rindul ei parte dintr-un roi de galaxii intre care cea mai apropiata, galaxia Andromeda, se afla la peste 2 miliarde de ani lumina. In prezent, galaxii au fost observate la peste 12 miliarde de ani lumina de noi.

Daca am putea privii universul de la mare distanta incat sa-l cuprindem cu privirea, acesta ar putea arata ca un balon de sapun aflat in continua expansiune, ca rezultat al exploziei primordiale numita Big Bang. Masurand cat de repede se extinde universul in prezent, am descoperi ca universul s-a format aproximativ acum 15 - 20 de miliarde de ani.

In momentul formarii universului, se considera ca toata materia si energia existenta era comprimanta intr-un singur punct ce avea o temperatura extrem de ridicata. Odata cu extinderea acestuia, universul a inceput sa se raceasca iar primele raze de lumina s-au transformat in unde radio. Acestea au fost descoperite in 1965 cand oamenii de stiinta au putut auzi pentru prima data o soapta a big bangului de demult.

Odata cu Big Bang-ul au fost formate doar cele mai simple elemente anume hidrogenul si heliul, elemente ce aveau sa formeze primele stele. Toate celelalte elemente aflate in univers inclusiv cele care constituie corpul omenesc au fost formate in stele cu mult timp in urma.

Destinul universului e nesigur. Acesta s-ar putea extinde la infinit sau gravitatia i-ar putea produce colapsul. Poate atunci un nou univers s-ar forma intr-un nou Big Bang. Inca incercam sa intelegem ce este si cum a aparut prezentul univers.